2014. november 17.

November 15-én, szombaton kora délután a Ráhu, azaz a felszálló holdcsomópont naksatrát váltott. A Ráhu mindig a fejlődésre való késztetést hordozza, ami felé egész életünkben haladni szeretnénk.
Mi ennek a konstelláció-váltásnak az üzenete számunkra?

A Ráhu égi vándorlása során 2014. július 12. és 2016. január 29. között, összesen 18 hónapig van a Szűz jegyében. A Szűz Rahu nagyon fontossá teszi számunkra a hasznosság kérdését mindenütt: a munkahelyen, a családban, környezetünkben. Mivel aspektálja a földjegyeket, anyagilag jó időszakot hozhat, felerősíti a praktikus teendők és az anyagi teremtés iránti érzéket. Tevékeny, dolgos időszakot jelez. Mivel övé a nyugtalanság is, természeti jelenségekkel, földrengéssel mozgásba hozhatja az aspektált jegyek alá tartozó országokat, például a Szűz Japánt, Svájcot.

A 18 hónap alatt a Szűz 3 területét dolgozza át. Az első 4 hónapban a marsikus naksatrában (Chitra) haladt, a mostani váltással pedig a Szűz holdi részére, azaz a Hasta naksatrába lépett be, és 8 hónapig fog itt időzni.(A harmadik a Nap alá tartozó Uttaraphalguni lesz.)

A Hastában a fő témák a kéz, a gyógyítás és a jövőkép.

A Hasta szimbóluma a kéz, illetve a tenyér, ahol az egyén teljes sorsa adva van. A jobb kéz a férfi, a bal női energiát hordoz. A tradicionális tanok szerint a 4 ujj – a hüvelykujj itt nem játszik – mutatja a 4 fő emberi célkitűzést, ezek az artha (cél, szándék), a dharma (tanoknak megfelelő élet), a kama (öröm) és a moksha (felszabadulás). A 3 ujjperc az életenergia 3 megjelenési elve: a tüzes radzsasz, a tunya, földies tamasz és a légies, harmonikus szattva. Az ujjak mutatják még az égtájakat, az 5 érzéket, de beléjük van kódolva a 12 zodiákus is.
A kéz tehát kicsiben mutatja az illető hangolódását és horoszkópját.

A Hasta uralkodó istensége Savitar, aki a gyógyító és regeneráló energiákkal foglalkozik. Az átvonuló Ráhu hatására felerősödhet a gyógyítással kapcsolatos mindenféle kérdés, de sokszor a betegségeké is, hogy legyen mit gyógyítani. (Minden orvosnál, gyógyítónál fontos szerepe van a Szűz jegyének.) Felbukkanhatnak új betegségek és új gyógymódok is, illetve átalakulhat meglévő betegségek terjedése, kezelése is, például az eboláé.

Mivel a Hasta ura a Hold, s annak saját jegye, a Rák innen a 11., ez alatt a 8 hónap alatt felerősödhetnek a jövőnkkel kapcsolatos kérdéseink, többet foglalkozunk majd az előttünk álló időszakkal, lehetőségeinkkel, de a közösségek szerepe is meg fog nőni életünkben.

A Holddal való erős kapcsolata miatt a Rahu nyugtalansága megjelenhet érzelmeinkben. Mindazok, akiknek a Hold kiemelten fontos a horoszkópjában, például Rák aszcendensük van, vagy a Hold az aszcendensen van stb., jobban meg fogják érezni ennek az időszaknak a hektikusságát.

A hét elejének legfontosabb eseménye a Nap-Szaturnusz együttállása a Skorpió jupiteri részén (Vishaka), amelyet a Nap képviselte analógiák (életerő, apa, hatalom, szellem) korlátozásaként, jobbik esetben átértékeléseként fogunk megélni. Ellentétes elvek lévén feszültségekre számíthatunk kívül és belül.

Ehhez kívánok bölcsességet és türelmet,
szeretettel
Vishakati

Author

Szólj hozzá!