A védikus asztrológiában kiemelkedő fontosságú holdcsomópontok, Kétu és Rahu minden 18 hónapban váltanak jegyet. A soron következő jegyváltás 2019. március 7-én hajnalban történik, amikor a Kétu a Nyilas jegybe, a Rahu pedig az Ikrekbe lép. Itt tartózkodásuk 2020. szeptember közepéig tart. (Legutóbb 1999. január és 2000. augusztus között jártak ezekben a jegyekben.) Kétu és Ráhu jegytengelye most a hit kontra racionalitás, tudati merevség kontra egyenrangúság, nyitottság témáit feszegeti.

A váltás napja mindig nagy energiákat mozdít meg, s ez impulzív történésekben nyilvánulhat meg mind személyes életünkben, mind tágabb világunkban. Nagy döntéseket ne most hozzunk meg, érdemes a változás hatásainak csillapodását, legalább néhány napot kivárni.

A Kétu mint a spiritualitás, lelki fejlődésünk mutatója a Nyilasba lép. Ennek a jegynek a fő témája az igazság, és mindenféle ideológiai, vallási és világnézeti kérdés.

 • Az ide érkező Kétu itt fog dolgozni, a körülöttünk kavargó szélsőséges meggyőződések, fanatizmusok, ideológiai túlzások és dogmatizmus terén, mert az igazság irányába visz. A tüzes jegybe érkező Kétu a többi tüzes jegyet (Kos és Oroszlán) is aspektálja, azaz erősen hat rájuk tisztító, lezáró tendenciáival.
 • A Kétu a Nyilas jegyéhez tartozó országok számára is letisztulást hoz ideológiai téren, eszmeviláguk, fanatizmusuk tekintetében. Ide tartozik Magyarország, Spanyolország, és néhány dél-amerikai spanyol ajkú nép.
 • A Nyilas Kétu a test vonatkozásában a Nyilas testtájakon hozhat több problémát. Könnyebben borulhat a cukorháztartás, a hasnyálmirigy, máj, epe működése, ez odafigyeléssel, tudatosabb táplálkozással, méregtelenítéssel csökkenthető. A Nyilashoz tartoznak a csípő és a combok is, amelyekre a célzott testmozgás, jóga lehet jótékony hatású. Minden bizonnyal sokkal több csípőműtét, protézis beépítése fog megtörténni a Nyilas Kétu 18 hónapjában.
 • Kétu a Nyilasba úgy érkezik, hogy ott már hosszú ideje eléje dolgozik a Plútó (a felszítás és gyökeres átalakulás planétája), valamint az Isten ujjaként az igazság felé mutató, rendtevő Szaturnusz. A Nyilas jegy tehát erősen terhelt, az ideológiai kérdések végletesen felerősítettek és szélsőségesek, és erősen igénylik a strukturált rendeződést. Ennyi fontos és mély hatású planéta egyidejű jelenléte és együttműködése ebbe az irányba mutat lehetőséget, sőt, kötelező haladási irányt.

A másik oldalon a Rahu, az anyagiasság jelölője, a fejlődés energiáját hordozza az Ikrekben. Ez a jegy az alkalmazkodás, egyenrangúság, sokszínűség és a racionalitás területe. A levegős Ikrekből aspektálja a másik két levegős jegyet is, a Mérleget és a Vízöntőt, mindezek vonatkozásában felfokozottságot, erős aktivitást gerjeszt.

 • A Rahu 18 hónapos itt tartózkodása ezekben a témákban hoz intenzív fejlődési lehetőséget, sok összemérésen, nehéz helyzeten, rivalizáláson keresztül. Hogyan bírjuk az alkalmazkodást kívánó helyzeteket, mennyire vagyunk képesek a sajátunktól eltérő felfogásokat beengedni tudatunkba, milyen módon viszonyulunk az alá- és fölérendeltséghez?
 • Az Ikrekhez tartozó kommunikáció, média, kereskedelem, hálózatépítés, az információcsere elképzelhetetlen felgyorsulása lesz jellemző az Ikrek Rahu másfél évében. Információt szerezni, adni, tanulni és tanítani, az információval mint hatalommal élni, izgalmas kérdések lesznek.
 • Mivel az Ikrek jegyéhez soroljuk az Egyesült Államokat – és általában a nagyvárosi, sűrűn lakott, sok lehetőséget kínáló kultúrákat -, itt várhatók felfokozott helyzetek, konfliktusok, kisülések, amelyek aztán a kiegyenlítődés felé vezetnek. Az Egyesült Államok bonyolult 18 hónap előtt áll, amikor politikai botrányok, zavaros közállapotok bolygatják majd meg a mindennapi életet.
 • Az Ikrek Rahu testi vonatkozásban a felső végtagok, vállak, idegrendszer és a tüdő működésében hozhat több jelzést, amelyeket rendellenességnek, betegségnek élünk meg. Fokozódhatnak az allergiás tünetek, pszichiátriai problémák, az idegrendszeri érzékenység, de az arra fogékonyaknál az érzékelés, médiumitás is erősödhet

A holdcsomópontok jegyváltása – mivel az új jegy energiája szokatlan számukra – erős, intenzív változásokkal érkezhet az életünkben. Különösen megterheli az Ikrek és Nyilas szülötteket – tehát akiknek itt van az aszcendense és/vagy a Holdja – mélyreható és hosszú távú változásokkal.

A váltás másik erős, tovagyűrűző hatása a Jupitert éri, mert mindkét holdcsomópont jegyváltásában a jupiteri energiák érintettek: a Kétu a jupiteri Nyilas jegybe érkezik, a Rahu pedig jupiteri naksatrába (Punarvaszu). Ráadásul mindeközben a Merkúr a másik jupiteri jegyben, a Halakban fordult éppen hátra. Jupiter a tapasztaláson keresztül tanít, a Skorpió végén most épp a változás, elengedés, átalakulás, mélyülés cseppet sem könnyű témáit okítja. A holdcsomópontok jegyváltása ennek a tanításnak ad újabb muníciót konkrét történések, szakítások, halálesetek, lezárások formájában.

Az elkövetkező másfél évben sokszor és sokat fogunk foglalkozni a Ketu-Rahu karmajelzők aktuális hatásaival. Legfontosabb üzenetük azonban már most tudható: szembenézés bárminemű ideológiai dogmatizmusunkkal, és fejlődés a nyitottság, egyenrangúság irányába.

Namasté
Vishakati

1 Comment

 1. Tenger George Reply

  Az események jupiteri érintettségéhez érdemes hozzátenni azt is, hogy a ma délutáni újhold is egy jupiteri holdházban (Purva Bhadrapada) történt. Így hát nincs mese, az elkövetkezendő egy hónapban is bőven lesz részünk tapasztalásokban.

Write A Comment