A nyugodt augusztus és az ébredező szeptember után meglehetősen fordulatos október következik.

A jelentős lelassulás (6 retrográd bolygó) követően októberben először a Plútó (okt.5.), majd a Szaturnusz (okt.11.), aztán a Jupiter és a Merkúr (okt.18.) fordulnak előre, jelentősen átrendezve az égi konstellációkat. Az irányváltás fenti napjai (+/- 1 nap) különösen megterhelőek, és kevéssé kézben tarthatók. A fordulatok után mindig kell néhány nap, mire megnyugszanak az energiák – és velük együtt mi is.

A hónap jellegzetessége a Szűz stellium, amelyben a Mars és a Nap mellett a Merkúr lakja be ezt a csillagképet. Valószínűsíthetően a covid 4. hullámával kapcsolatos félelmek, várakozások, intézkedések formájában képeződik le ez a konstelláció.

A hónap legintenzívebb változásai a földjegyeket érintik. Ezek aszcendensei és holdjai – a Bikák, Szűzek és Bakok – fogják leginkább érezni a mozgalmasságot, és mivel ők a legkényesebbek a stabilitásra, számukra lesz a legnehezebb az átrendeződés.

Nézzük a naptárban a fontosabb fordulatok napjait!

Október 1. – A retrográd Merkúr visszalép a Szűz jegybe, ahol felturbózza az egészség/betegség témát. Ezen a napon, még a Mérleg nulladik fokán hatással van rá a szintén a jegy nulladik fokán álló Bak Plútó. A nyugati asztrológiában Merkúr-Plútó kvadrát fényszögként leírt kapcsolódás balesetveszélyt valószínűsít.

Október 2. – A Vénusz átlép a Skorpióba, ahol mind párkapcsolati magnetizmusa, mind az anyagiakat megmozgató hatása intenzív.

Október 5. – Többszörös váltás napja: az átlagolt számítású Rahu a Bika Krittika naksatrájába, azaz a Nap energiájába lép. Átrendeződés ingatlan, birtok, földbirtok témában és ezek szerepében a családi értékek között.

Október 6. – Újhold a Szűz holdi területén (Hasta) együtt a Marssal. Ez az Újhold gyógyítással, egészségmegőrzéssel, új gyógyítási metódusok bevezetésével kapcsolatos. Nehéz bolygóhatásokat kap (a Mars közelségétől, a nehezítő Kos Uránusz-fényszög révén, a Bak Jupiter és a Bika Rahu aspektusaival). Mindezek eredménye váratlan, hirtelen események, felnagyított vagy annak érzett fordulatok, frusztráltság lehet. Kivárás, döntések elhalasztása tanácsolt. Szintén ezen a napon a Plútó direktté válik a Bak első fokán, amely szigorít a Bak témákban: felelősségvállalás, fegyelmezettség, céltudatosság.

Október 8. – Nap-Mars együttállás a Szűz csillagképben, ennek hozadéka lehet erélyesebb kormányzati intézkedés a covid járvány miatt. Balesetveszélyes, agresszív energiájú nap.

Október 9. – Nap-Merkúr együttállás, Merkúr cazimi, azaz a Nap szívében van. Ötletelésre, probléma megoldásra remek nap. Újszerű megközelítés, felfedezés lehetősége a gyógyításban.

Október 11. – A Szaturnusz 4,5 hónap hátrálás után elindul előre a Bak holdi energiájában (Sravana 1.pada). A direkt Szaturnusz saját jegyében nagy stabilitást ad, a lélekfejlődés segédképletének nevezett navamsában azonban kedvezőtlen pozícióba – eső jegyébe, a Kosba – kerül, amely nehézségeket, türelmetlenséget, az időhöz való kedvezőtlen viszonyulást eredményez. A direkt Bak Szaturnusz majd november 7-től kerül támogatóbb helyzetbe.

Október 17. – A Nap a Mérlegbe lép, ahol a látszatok, a társasági élet lesz a fő megmutatkozása. Az esésben levő Mérleg Nap hónapjában magasabb lehet a Naphoz kapcsolódó testi tünetek előfordulása (szív- és gerincproblémák).

Október 18. – Két bolygó is direktté válik: a Merkúr a Szűzben, a Jupiter pedig a Bak marsikus területén. Bár stabilizálódásuk napokba telik, új tempót adnak életünknek.

Október 20. – Telihold a Mérleg (Chitra) Nap és a Kos (Asvini) Hold szembenállásából. A naksatrakör legelső naksatrájában, a gyógyító energiájú Asviniben levő Teliholdtól új lendülethez juthatunk, és a covid járvány kezelésében is kedvező fordulat jöhet világszerte.

Október 21. – A Mars december 4-ig belép a Mérleg csillagképbe, annak nulladik fokáról aspektálja a Plútót. Nagyfeszültségű, balesetveszélyes, indulatos nap, óvatosságot igényel. A Mérleg Mars 6 hete aztán élénkebb kapcsolatépítésről, partnerkeresésről, párkapcsolati aktivitásról szól.

Október 28-31. – A Vénusz a Skorpió-Nyilas gandanta zónán halad át, 30-án érkezik meg a Nyilasba. A gandanta napjaiban sokakban kapcsolati bizonytalanság merülhet fel. A gandanta után ábrándozó, lelkesedő, beszélgetésre, barátokra nyitott hetei következnek.

A sok irány- és pozícióváltás miatt pezsgő, fordulatos októberünk lesz. A legmegterhelőbb napokat (okt.5-6.,11.,18.,21.) mindenesetre kivárással, türelemmel, befelé is figyelve éljük meg.

Namasté

Vishakati

Write A Comment