Májusban átfordul a világ, az eddigi nagyon stabil, megtartó bolygóállások elmozdulnak, fellazulnak. A nehezebb váltások a május 11-i héten következnek be.

A fordulatok sora a Mars jegyváltásával kezdődik, amelynek 6 hetes Bak tartózkodása május 4-én lejár, s a levegős, mozgékony Vízöntőbe lép át. A Bak Mars stabilizáló, fegyelmező hatása megszűnik, mind fizikailag, mind mentálisan szabadulnánk a korlátozásokból.

A hónap retrográd fordulatokkal folytatódik. Az április végén retrográddá vált Plútó után május közepén a Szaturnusz (11-én), a Vénusz (13-án), a Jupiter (14-én) megfordul, és hónapokig hátramenetben mozog. A fordulatok napjai igen labilis energiát hoznak, maga a retrográd időszak pedig azt, hogy az e bolygók által képviselt analógiák, jelentéstartalmak sokkal kevésbé tarthatók kézben. A retrográd időszak korántsem a haladást támogatja, sokkal inkább a visszanézést, a múltba fordulást, illetve a múltból érkező hatásokat erősíti fel.

A Bika Vénusz 6 hétig lesz retrográd, tehát június végéig lesz érezhető indirekt irányú mozgása és ennek hatása. Részben kapcsolati téren hozhat visszatérést, régi ismerős, partner felbukkanását, esetleg régi, elromlott kapcsolat javítási lehetőségét, részben pedig a gazdasági életben okoz majd visszaesést és hullámzást.

A Szaturnusz és a Jupiter szeptember 2. feléig lesz retrográd. Az ő esetükben ez azt jelenti, hogy ebben a hozzávetőleg 4 hónapban –a retrográd Bak Plútóval egyetemben – a Bak jegyében és a Nyilasban egyaránt hatnak: egyidejűleg fogjuk érzékelni a szorítás, összehúzódás (Bak) és az élénkülés, nyitás (Nyilas) hatását. Kiszámíthatatlan, volatilis hónapok, jelentős gazdasági visszaeséssel.

Egyéni szinten a belső munka (rezgésszintünk emelése), segítő tevékenység, valamint hosszú távú célok kijelölése támogathat bennünket. Jó lenne figyelni arra, hogy továbbra is minél többet legyünk otthon, tartsuk a távolságot másoktól akkor is, ha a külső szabályok fellazulnak e vonatkozásban. Különösen a vírusveszélynek fokozottan kitett csoportok tartsák be az önkorlátozást. A vírusveszélynek még messze nincs vége.

Izgalmas történés az Uránusz naksatraváltása a Kos jegyen belül, az Asvini naksatrából a vénuszi Bharaniba lép. 1936-39 között járt utoljára itt, a szélsőségek, szenvedélyek, indulatok naksatrájában. Minden vénuszi elemre fokozottan hat a születési horoszkópban, és az égen (tranzitban) is.

Május 20-án a Rahu vált az Ikreken belül naksatrát, és a marsikus Mrigasirába lép (átlagolt holdcsomóponttal kalkulálva). A január közepe óta fennálló, különösen kifeszítő Mula Kétu-Ardra Rahu tengely így egy cseppet kienged, ezt kedvezőnek fogjuk megélni. Ettől kezdve a Rahu felfokozó, nyugtalanító hatása viszont a Marsra is vetül.

Nézzük a fontosabb váltásokat a naptárban!

Május 4. – A Mars átlép a Vízöntőbe, egy jegybe a Neptunusszal. A bezártság után a nyitás, mozgékonyság, barátokkal való találkozás egyre inkább foglalkoztat bennünket, nehezebb lesz a korlátozások betartása. Június 18-ig tartó időszakában a testmozgást, sportot még inkább érdemes rendszeressé tenni.

Május 7. – Kora délután Telihold a Kos Bharani Nap és a Mérleg Vishaka Hold között. Új gondolatok, ötletek, szellemi ébredés Teliholdja, talán a pandémia megfékezéséhez használható felfedezés is megszületik. Politikailag nyugtalan időszak, fokozódik a türelmetlenség.

Május 9. – Az égi hírnök, a Merkúr a Bikába vált, kissé lelassítva és gyakorlatiasabbá téve a gondolkodást.

Május 10. – Újabb Kala Sarpa időszak kezdete, szeszélyes két hét vár ránk.

Május 11. – Kiszámíthatatlan nap, fordulatokkal. Kora reggel a Szaturnusz retrográdba fordul, este pedig a Kos Uránusz naksatrát vált, és a Bharaniba, a Kos vénuszi területére lép (nem járt itt egy emberöltő óta). Ezen a napon minimalizáljuk az aktivitásunkat, kevés mozgás, óvatosság, döntési helyzetek kerülése javasolt.

Május 13. – A Vénusz reggel ¾ 9-kor megfordul, és mindvégig a Bikában maradva június 25-ig retrográd. A Bikák és főleg a Mérlegek számára energetikailag nehezebb periódus. Időszakában vágyaink, kapcsolataink, anyagi elképzeléseink nehezebben kontrollálhatók. A vénuszi naksatrába lépett Uránusz sem könnyíti meg ezt a 6 hetet.

Május 13-14. – A Vízöntő Marsot az Ikrek Rahu pontos fényszöggel aspektálja. Feszült napok, fokozódó ingerültség, társadalmi nyugtalanság. Minden szociális munka, segítség, gondoskodás nagyon helyénvaló.

Május 14. – A Nap a Bikába vált. A kert, a természet, a föld közelsége vonz és megnyugtat ebben a hónapban. A retrográd Vénusz és a Bharani Uránusz miatt nem lesz olyan békés hónap, mint amilyen szokott lenni a Bika Napé. Aznap délután a Bak Jupiter is irányt vált. A nagy bolygók irányváltása mindig energia átrendeződéssel jár, a fordulat körüli napokat érdemes respektálni.

Május 20. – A felszálló holdcsomópont (Rahu) naksatrát vált, és az Ikrek Rahu energiájából (Ardra) a marsikusba lép (Mrigasira). Ettől kezdve a Mars és a Rahu energetikailag össze van kapcsolva: bárhol jár a Mars, vele van a Rahu felforgató hatása. A Rahu marad a marsikus holdházban 2021. február közepéig, bár 2020 szeptemberétől már a Bika oldalon.

Május 22. – Este Bika Krittika Újhold: a következő 4 hét legfontosabb tendenciái az anyagi helyzetünk, biztonságunk, javaink körül forognak. Még nem látunk tisztán, hogy alakul a gazdasági helyzet. Körültekintés, óvatos költés, takarékosság javasolt.

Május 24. – A Merkúr megérkezik az Ikrekbe, saját jegyébe. A szokásos két hét helyett majdnem 2,5 hónapot lesz itt, mivel közelgő retrográd periódusát is itt tölti. A Rahuval egy jegyben  – május 29-én fognak pontosan együttállni – nyugtalan, agyalós hónapok lesznek. Ezen a napon a Kala Sarpa véget ér, e tekintetben kissé megnyugszik a világ.

Nem lesz könnyű hónap, se nekünk, se azoknak, akiknek a kezében a politikai és gazdasági irányítás van világszerte. A természet, a család, a belső munka, segítségnyújtás azoknak, akik lejjebb vannak, mind hozzájárulhat egyensúlyunk megőrzéséhez.

Namasté

Vishakati

Write A Comment