Július már retrográd Szaturnusszal kezdődik: az előző hónap legvégén,  június 29-én este a Szaturnusz hátrafordult a Vízöntő 25°13’-én, s november közepéig így is marad. A retrográd Vízöntő Szaturnusz egyidejűleg van jelen a kollektív karma jegyében (Vízöntő), és az egyéni karmáéban (Bak). Tehát miközben a többi emberrel való együttműködésben, közösségi szerepvállalásban tanít (Vízöntő), ismét előkerül a személyes felelősségvállalás kérdése (Bak).

Édremes észrevenni, hogy a Szaturnusz az egyetlen (a ki-bejáró Holdon és a 3 transzcendensen kívül), amely a Rahu-Kétu tengelyenen kívül marad, az összes többi bolygó – a Vénusz szeptember közepi Mérlegbe lépéséig – a két árnyékbolygó szorító hatásában van. A Szaturnusz ad biztonságot, kiszámíthatóságot, kereteket ezekben a hónapokban. Ha ő is benne lenne az axisban, igen szeszélyes Kala Sarpa időszakunk lenne.

A hónap fontos fordulata a Rahu naksatraváltása a Halakban: az eddigi merkúri holdházból (Revati) a szaturnuszi területre, az Uttarabhadrába lép. Itt, a lélek jegyében az érzelmi elszigeteltségből, a lelkiektől való elzárkózásból próbál kimozdítani, pszichésen elmélyíteni érzékenyítő eseményeken, vagy például testi üzeneteken (lábproblémák) keresztül. Természetesen a tudatos út, az önfejlesztés, tanulás, terápia mindig rendelkezésre áll.

Szintén fontos konstellációváltás a Mars 12-i átlépése a Kosból a Bika csillagképbe. Ahol jár a Mars az égen, ott megjelenik a dinamizmus, az aktivitás, az erő.  Bikába érkezésével a Bika témák kapnak lendületet, például az evés, az ételkészítés, az anyagiakkal foglalkozás, a szerzés, birtoklás. Mivel mindvégig egy jegyben lesz az Uránusszal (az ő jelenléte garancia a kiszámíthatatlanságra), és a Jupiterrel (ő pedig felnagyítja és megtapasztaltatja a dolgokat), ez a hármas meglehetősen felforgatja a júliust.

Az egész hónapon végigvonuló jellegzetesség, hogy Nap-naksatrában áll és aspektálja is egymást két transzcendens: a Bak Uttarasadha Plútó és a Bika Krittika Uránusz. Ez a konstelláció a vezetéssel, a hatalommal, a férfienergiával élés felelősségét firtatja és rendezi át. Plútó a gyökeres átalakulás, Uránusz a robbanásszerű változás, nem akármilyen energiák egymásra hatása. Bárhol jár a Nap, viszi magával e két transzcendens rá vonatkozó felkérdezését.

Július utolsó harmadában aztán egy lassuló Merkúr hatásait érzékelhetjük többek között az ügyintézés, közlekedés, utazás, kommunikáció, internet, és például az emésztés terén. A Merkúr  – mivel majd augusztus 5-én fordul retrográdba – háromszor kel át a Rák-Oroszlán gandanta zónán. Ezek rövid ideig tartó, döntésre kevésbé alkalmas napok, bizonytalan gondolkodással, bajosabb közlekedéssel járó időszakok.

A hónap legérzékenyebb napjai 15-e (a Mars-Uránusz együttállása s az azt követő néhány nap), valamint a  21-i Telihold. Ezekre érdemes nagyobb türelemmel készülni.

Nézzük a naptárt.

Július 2. – A Halak 6. fokán retrográddá válik a Neptunusz, és december 8-ig így marad. Neptunusz az érzelmi oldás planétája, régi lelki kiszolgáltatottság emlékeit, érzelmi zártságát gyógyítja. Neptunuszé továbbá a homály, a ködösítés, az illúziók is, retrográd időszakában azonban jobban előbújhat az igazság. Szintén ezen a napon az Ikrekben haladó Nap a holdcsomópontokkal alkotott háromszög csúcsára (gyújtópontjába) kerül, ez hozhat vezetői szinteken változást, rangvesztést.

Július 6. – A nap első órájában Ikrek Punarvaszu (jupiteri) Újhold. Üzenete a következő 4 hétre: akkor kerülünk összhangba az életünkkel, ha dolgozunk értelmi és érzelmi részünk összecsiszolásán, s ha rendet teszünk prioritásainkban. Az Újhold napján pontos a Szaturnusz 3-as aspektusa az amúgy igen lendületes Marsra, vagyis karmikus ellenőrzés alatt állnak cselekvéseink.

Július 7. – A hónap végéig a Vénusz a Rákba érkezik, a család és a múlt csillagképébe. Előhívhat régi családi emlékeket, és vágyat a családtagokkal való összetartozásra, találkozásra.

Július 8. – A Halak csillagképen belül a Rahu a merkúri Revati naksatrából a szaturnuszi Uttarabhadrába lép. A Rahu ebben a jegyben a lelki és érzelmi fejlődés felé késztet, ebbéli hiányosságainkat nagyítja fel. A fejlődés útja ettől kezdve kevésbé merkúri (megértés, tanulás), helyette egyre inkább szaturnuszi, azaz sorsszerű tanításokat kapunk.

Július 10. – A Bikában gyorsan haladó Jupiter egész hónapban a Kétu aspektusában áll, ezen a napon lesz azonban pontos kettejük közt a fényszög. Fizikai síkon veszteséget hozhat ez a Kétu-hatás, magasabb tudatszinten azonban érkezhet vele tudati felismerés, spirituális ébredés.

Július 12. – A cselekvés és indulatok bolygója, a Mars belép a Bika csillagképbe. A Bika analógiák felé tolja el az aktivitást: pénzcsinálásra, földvásárlásra, gazdasági műveletekre, az élet élvezetére (evés, ivás, testi kényeztetés).

Július 15. – A frissen Bikába érkező Mars (cselekvés, erő, harag) utoléri az Uránuszt (kiszámíthatatlanság). Együttállásuk a Bika 2°07’-n történik, csaknem pontosan az Algol állócsillag felett (ez az egyik leginkább rosszindulatú állócsillag). Olyan nap, amikor tömérdek indulat szabadul el, magas a földrengésveszély, a tőzsde reagálhat kiszámíthatatlan árfolyammozgásokkal.  Történhet hirtelen szakítás is, elengedése egy olyan kellemes vagy mérgező, valós vagy illuzórikus köteléknek, amiből (amúgy) ideje kiszabadulni. Fejben is lejátszhatjuk: megváltozhat bennünk egy addig fontos dolog megítélése, átírhatjuk fontossági rangsorunkat. Ezek a viharos energiák napokig körülöttünk lesznek.

Július 16. – A Nap is megérkezik a család jegyében, a Rákba, a Vénusz és a Merkúr társaságába. Család, gondoskodás, otthon lesz fontos a hónapjában.

Július 20. – A már lassuló Merkúr átlép az Oroszlánba. Gandanta időszaka:  július 19.  hajnali 2-től 20-a délig, ezek az órák odafigyelést kérnek. Az Oroszlán Merkúr hetei a társaság, az örömteli időtöltések, a szabadtéri összejövetelek ideje.

Július 21. – Délben Telihold a Rák Pushja Nap és a Bak Uttarasadha Hold között. Az aznapi bonyolult konstellációban szerepet játszik a Hold és a Plútó szoros közelsége (érzelmi turbulencia), a rájuk visszaható retrográd Szaturnusz (korlátozás, fegyelem), s a Plútó aspektusa a Bikában levő Jupiter, Mars, Uránusz hármasra (transzformációs hatás). Meglehetősen feszült nap, roppantul kell ügyelnünk indulatainkra, de a felénk irányuló haragra, agresszivitásra is.

Július 31. – A Vénusz is vált az Oroszlánba. Gandanta időszaka:  július 30. 19:15-től augusztus 1. 3:15-ig. A Vénusz gandanta elsősorban párkapcsolatilag bizonytalan időszak. Átlépése után a Merkúrral együtt a felhőtlen időtöltések és társasági események időszakát jelenti. Némi borút jelenthet a szemközti Szaturnusz aspektusa, amely valamilyen értelemben korlátozhatja a gondtalan élményeket.

Aki gyorsabban szeretne értesülni az égi újdonságokról és azok földi hatásairól, kiadás előtt álló könyvem érkezéséről, vagy például asztrológia tanulással és gyakorlással kapcsolatos lehetőségekről, iratkozzon fel a hírlevélre itt.

Namasté

Vishakati

 

Write A Comment