Épp hogy túl a második Mars-Kétu találkozón fontos, de nem könnyű napokban vagyunk július 24. és 29. között. Ezeket leginkább a Merkúr és a Hold helyzete befolyásolja.

A Merkúr mozgása annyiban, hogy július 26-án reggel 7-kor – a Rák jegy utolsó fokán – a Merkúr irányt vált, és hetekre retrográdba fordul. A fordulat maga is döcögős, mert a Rák utolsó foka a már ismert fogalomhoz, a gandantához kapcsolódik. Amikor itt, az utolsó vizes jegyfokon tartózkodik egy planéta, az számunkra mindig bajosabb időszakot jelöl, a Merkúr vonatkozásában most július 29-ig.

A Merkúrhoz kapcsolt témák (közlekedés, utazás, ügyintézés, gondolkodás, kommunikáció, média, informatika) a hátrálás heteiben – július 26. és augusztus 19. között – lelassulnak, akadályoztatottak lesznek. Még a nyaralás idején is érdemes tekintettel lenni erre. Semmi sem halad majd úgy, mint szeretnénk, ezért érdemes másként gondolkodni, akarni. Ezekben az augusztusi hetekben amúgy összesen 6 bolygó lesz retrográd, mondhatni leáll az élet, visszafelé fogunk élni, a múltunkban, a meg nem emésztett dolgainkban.

A Hold – lelkiségünk mutatója – is nehéz energiákban mozog (a Nyilasban a Szaturnusz és Plútó között), saját jegyében, a Rákban is rá visszaható, zaklató történések vannak (a Rahu és a visszaforduló Merkúr), valamint közelít a 27-i teljes Holdfogyatkozáshoz. Mit is jelent ez?

Július 24-én délben a Hold belépett a Nyilas jegyébe, s ettől kezdve napokig ártalmas bolygók között halad. Ennek leképeződése földi életünkben az, hogy nyomott, depresszív időszakot élhetünk meg.

Július 25-én reggel találkozik a Szaturnusszal, majd 26-án, csütörtökön délután a Plútóval. A Hold számára ezen nehéz, malefikus bolygók szomszédsága cseppet sem könnyű. Rosszkedv, búbánat tölthet el bennünket, de fizikai történések, baleset, műtét, testi problémák is felbukkanhatnak. Legyünk elnézőek saját és környezetünk levertségével, és nyugodtan adjuk át magunkat a befelé fordulásnak. Higgyük el, a lényeg úgyis ott van.

Július 26-án, nem sokkal éjfél után lép a Hold a Bak jegybe, a retrográd Mars és a Kétu társaságába. Egyikük sem a Hold barátja. Váratlan történések, balesetveszély, veszekedés, félreértés kering a levegőben, elveszettnek érezhetjük magunkat. Türelem kifelé és befelé.

27-én, pénteken este pedig a Telihold és a holdcsomópontok közelsége teljes Holdfogyatkozást hoz létre, amely Magyarországról is látható. A fogyatkozás este fél 9-kor kezdődik, a kezdetétől a befejeződéséig majdnem 4 óra, ezen belül a teljes Holdfogyatkozás időtartama 1 óra 34 perc.

A fogyatkozások mindig bizonytalanságot hoznak, apadást, csökkenést valamely jelentéstartományban. Mivel a Holdfogyatkozás hatása annyi hónapra szól, ahány órán keresztül tartott, mintegy 4 hónapnyi zaklatottabb időszakra számíthatunk. A hagyomány szerint fogyatkozáskor mindig történik valamilyen lelepleződés: olyan titkok kerülhetnek napvilágra, amelyek botrányokhoz vezethetnek, esetleg valamilyen negatív tudás kerül a fókuszba.

A fentieket úgy foglalhatjuk össze, hogy a holdcsomópontok mint karmajelzők által kiemelten fontossá tett jegytengely (Bak=felelősség, Rák=múlt) a Teliholddal egy rendkívüli nyomatékot kap, a fogyatkozással pedig egy felhívást. Mivel a Nap szaturnuszi energiában van (Pusja), a Hold pedig szaturnikus jegyben (Bak, a saját energiájában, Sravana), sorsszerű, megkerülhetetlen történésekre, s remélhetőleg meglátásokra is számíthatunk.

Felelősség a múltból hozott gondolkodási sémákkal, azok felismerésével és megváltoztatásával kapcsolatban, továbbá szintén a múltból hozott/kapott kapcsolati minták újbóli lejátszása, felülírása – ez a legfontosabb hozadéka ezeknek a napoknak.

A kapcsolódás természetesen nem csupán a párkapcsolatra vonatkozik, hanem bármely családtaggal, baráttal, ismerőssel, amely most megnehezülhet, de el is mélyülhet. Most bárki és mindenki emlékeztethet bennünket egy régi, régről, akár előző életből hozott kapcsolódási mintára, karmára – ezek oldódhatnak fel. Felismerhetjük azt, hogy mit kellene, vagy mit tudunk elengedni most, minek járt le az ideje, hogyan tudunk másként reagálni egy helyzetben. Ezeken át tanuljuk változásra váró énünket.

A sok retrográd hatás közepette a nemrég előrefordult Mérleg Jupiter támogató, kiegyensúlyozó hatása segíti az együttműködést, a kapcsolati tanulást.

Namasté
Vishakati

2 hozzászólás

 1. Manhertz Edit Reply

  Kedves Kati!

  Először is köszönöm a részletes elemzést!
  Csak egy kérdés: a Hold és a Mars miért nem barátok?

  Köszi! Edit

  • Vishakati Reply

   Kedves Edit,
   elnézést, a kérdésed idején válaszoltam, de rosszul mentettem el, ezért eltűnt az éterben. Most megismétlem:
   a tradicionális dzsottishban a Hold és a Mars viszonya aszimmetrikus: a Hold számára a Mars semleges, míg a Mars barátkozna a Holddal. Tapasztalataim szerint azonban a két planéta természete nagyon más, és az érzékeny Hold nagyon nehezen viseli a vehemens, tüzes Mars közelségét. Ezt igazolja az is, hogy a Hold kifejezetten rosszul érzi magát a Mars jegyeiben, a Kosban és főleg a Skorpióban.
   Üdv
   Kati

Write A Comment