Az indiai asztrológiában a tranzit Szaturnusz skorpióbeli útján újabb fontos állomáshoz ér: december 28-án naksatrát vált. Új helye a Dzsjéstha. A Szaturnusz itt marad a következő év során, egy rövid nyári időszakot kivéve, amikor visszahátrál majd az Anuradha területre.
Erről a naksatráról már esett szó a december eleji Dzsjéstha Újhold kapcsán. Merkúri energiában vagyunk, az égi közvetítőében, amely információkat, energiákat, személyeket és világokat köt össze a maga semleges módján, bár közben színeződik az összekötött dolgok árnyalataival. A Dzsjéstha arról is nevezetes, hogy határvidék két nagyon eltérő univerzum, a materiális és a spirituális között.
A tranzit Szaturnusz már 14 hónapja van a Skorpió jegyben, s ebből 13 hónapot szaturnuszi energiában töltött (Anuradha). Itt a fő téma karmikus adósságaink lerovása, tudatunk és gyökereink sorsszerű megváltozása. Közben az égi palettán számos mozzanat segített – bár ez nem mindig tűnt segítségnek – abban, hogy megéljük sorseseményeinket, megtörténjen velünk, aminek meg kell történni.
A Szaturnusz jelen váltásával a hangsúly áthelyeződik a velünk történtek megértésére. Olyan ez, mintha a reflektort elmozdítanánk, s most a nagy kirakós újabb részleteire esne a fény. Továbbra is fontos szerep jut a változásnak, de most már gondolati szinten. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, mentálisan kell megemésztenünk a történéseket, életünk haladását.
A Dzsjéstha – Skorpióban (Mars jegye), merkúri naksatrában levő – Szaturnusztasztrológus nyelven úgy is leírhatjuk, mint egy Mars-Merkúr-Szaturnusz együttállást. Lefordítva ez a konstelláció egy mágikus múlt karmikus terheit oldja lassú mentális átalakulással, sok elengedéstörténettel.
Ebben az időszakban minden merkúri dolog a segítségünkre lehet. Olvashatunk a sorok között, meghallhatjuk belső bölcsebb énünket, részesülhetünk a szinkronicitás jeleiben, élénkebbek lehetnek intuícióink, és bizonyos személyektől is kaphatunk útmutatást. Ha van hozzá fülünk (antennánk), mindenki és minden segítheti most a változóban levő megértést. 

Érdemes ráhangolódnunk és keresnünk jelzéseit. Ugyanakkor felelősségünk is megnő abban a vonatkozásban, hogy a sokféle szellemi áramlat, hatás közül mit engedünk be, melyiket fogadjuk el hitelesnek. Használjunk mentális szűrőt a felesleges, silány dolgok távol tartására.
Mivel a Merkúr energiájában van a Szaturnusz, ez hat a Merkúr mindenkori helyzetére, és viszont. Amerre jár a Merkúr, viszi magával a Skorpió Szaturnusz nehéz, változtató energiáját. Ezért a merkúri jegyek (Ikrek és Szűz aszcendensűek, Holdúak) az elkövetkező egy évben megérzik majd ezt a tényt. De fordítva is igaz, a Dzsjéstha Szaturnusz is reagál majd a tranzit Merkúr minden jegy- és irányváltására.
A Merkúr fogékonysága a lassabb és veretesebb Szaturnuszra azt is hozhatja, hogy idegrendszerünk, mozgáskoordinációnk érzékenyebb lehet mindenre, ami kimozdít bennünket a megszokottból. Már csak ezért is érdemes lenne meghallani jelzéseit, tudatosan fogadni a változásokat, és meditációval, jógával, elcsendesedéssel, imával segíteni azokat.
Szeretettel
Vishakati


 

Write A Comment