A populáris asztrológia világában nagy izgalmat kavarnak a január végi, Holdhoz köthető látványos jelenségek: a Kék Hold, a szuperhold és a vörösre színeződő, vérholdnak is nevezett Holdfogyatkozás. Nézzük meg, mit takarnak a kifejezések, és mi az asztrológiai hatásuk.

Kezdjük a Kék Holddal, angol nevén Blue Moon. A viszonylag ritka – hozzávetőleg 3 évente előforduló – jelenség akkor jelentkezik, ha egy naptári hónapban két Telihold fordul elő, egy a hónap legelején, egy pedig a végén. Ez azért lehetséges, mert a holdfázisok kb 29,5 naponta ismétlődnek, tehát egy átlagos hónapnál rövidebbek.

2018-ban a január 2-i Telihold után január 31-én egy második Telihold van, ez a Kék Hold vagy Blue Moon.  (Idén kivételesen márciusban is dupla Teliholdat, azaz Kék Holdat láthatunk.) Ne keressük az égen a kék színű Holdat, az angol elnevezés sem a színére, hanem valószínűleg a hangulatára utal.

Ez a Telihold egyúttal szuperhold is, mert a Hold Föld körüli pályáján földközeli pozícióban van. Ilyenkor a  Teliholdat érzékelhetően nagyobbnak látjuk.

A kék szuperhold jelensége Holdfogyatkozással esik egybe: a Hold a Föld árnyékába kerül. Ezúttal a Holdfogyatkozás teljes időtartama 5 óra 17 perc, ezen belül a totális fogyatkozás 1 óra 16 perc. A jelenség Magyarországról nem látszik, mert tőlünk nézve a horizont alatt van, de az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén észlelhető lesz. És mivel a fogyatkozó Telihold a Föld légkörében narancsos-vörösnek látszik, a vérhold nevet is megkapta.

Asztrológiailag ez a Telihold a védikus rendszerben a Bak Sravana Nap és a Rák Aslesha Hold között alakul ki, a holdcsomópontok közelségében. A földközeli Telihold erős hatással lesz valamennyiünkre, mégis elsősorban a Bak és Rák, valamint a Kos és Mérleg jegyűeket érinti. Feszültséget, nyugtalanságot, álmatlanságot hozhatnak az előtte-utána levő napok, amelyeket a Nap-Hold oppozíción kívül a holdcsomópontok szoros közelsége is fokoz.

A Telihold mindig két téma összevetése, amelyeket egyfelől a Nap, másfelől a vele szemben álló Hold képvisel. Most a Bak oldalon a Nap – a Vénusz és a Kétu közeli, a Merkúr kissé távolabbi társaságában – kapcsolati felelősségünk témájára emlékeztet, arra, hogyan tudjuk régi érzelmi és családi mintáinkat megtisztítani, mennyire tudjuk azokat az egó játszmáitól leválasztani. Vele szemben a Rák Hold – közel a Rahuhoz – régről hozott tudásunkra, képességeinkre utal, hogyan tudunk ezekkel élni, adni, szeretni. Kapcsolódás- és szeretetképességünk fokmérője.

A Holdfogyatkozás az asztrológiai hagyomány értelmében csökkenést, apadást hoz valamely tekintetben. Ennek időtartama annyi hónap, ahány órás a fogyatkozás, de ez a szabály csak arra a területre érvényes, ahonnan a jelenség észlelhető. Ezért Magyarországot szorosabb értelemben nem érinti a január 31-i jelenség, csak közvetett hatásai.

Namasté
Vishakati

 

 

Write A Comment