Január 6. egy turbulens nap, sok történéssel, halmozódó hatásokkal, környéke különös óvatosságot, türelmet igényel.

Főszereplője két naksatra: a Nyilas Purvasadha a téveszmékről és a fanatizmusról, a Nyilas-Bak Uttarasadha pedig a hatalomról, annak idealizásáról és felelősségéről szól.

Hajnali fél 3 körül a Nap és a Hold találkozásából Újhold adódik a Nyilas vénuszi területén (Purvasadha), ahol már a kedélyfokozó Plútó és a Szaturnusz várja őket. Az Újhold energiájában szokásosan +/- 1 napig vagyunk, s a két fővilágosító együttállása mindig az elkövetkező négy hét programjának üzenetét hordozza. A mostani Újhold az egész 2019-es év legfontosabb tendenciájának felütése: az igazságkeresés. Hol, kinél, melyik oldalon, milyen szellemi hozzáállásban, politikai véleményben, spirituális vagy vallási meggyőződésben leledzik az igazság, és ki annak letéteményese. Minden ideológiai területen szélsőségek csatározására számíthatunk, és nem csak a hónapban, hanem egész évben. Önmérséklet, tárgyilagosság, és a minél több szempont mérlegelése segíthet bennünket egy tisztább kép alkotásában.

Az Újhold és a Kétu közelsége miatt részleges Napfogyatkozás is van, amely Magyarországról nem látható, ezért nálunk asztrológiai következménye is halványabb. A Napfogyatkozásnak a tradíció bizonyos hatásokat tulajdonít, melyek szerint a Nap-energiák – azaz a vezetés, tekintély, és a vitalitás, életerő – megfogyatkoznak. Északnyugat-Ázsia, Csendes-óceán északi része érintett inkább, onnan látható ez a fogyatkozás, de nálunk is lesz hatása.

Kora este a Plútó elhagyja a vénuszi energiát, és a Nyilas jegy Nap-naksatrájába (Uttarasadha) lép át. Ezzel egy naksatrába kerül a Kétuval, de egyelőre két különböző jegybe, mert az Uttarasadha 1/4 részben Nyilas és 3/4 részben Bak.
Plútó a radikális átalakítás, a gyökerekig hatolás planétája, amely itt, a Nyilasban – az igazság, hit, szellemi áramlatok és ideológiai meggyőződések jegyében – rendezkedik. A Nap-naksatrában a Nap jelentései kerülnek fókuszba: vezetés, tekintély, hatalom, uralkodás, egó. A Nyilas Uttarasadha Plútó  tehát a túlideologizált hatalomgyakorlás és egó-érvényesítés átalakulását hozhatja. Érdemes tudnunk, hogy e naksatra Nyilas oldali része az idealizálásáról is szól, amikor nőhet a különbség a vágyott (vagy láttatott) és a valóságos között.
A naksatra Bak oldali része a hatalomgyakorlás felelősségét veti fel. A két oldal, a kétféle megközelítés majd a Plútó-Kétu 2019. márciusi találkozásakor konfrontálódik.

Késő este – ekkorra a Hold már a Kétuval áll együtt a Bakban – pedig az Uránusz vált irányt a Kos Kétu-energiájában (Asvini), s megindul előre. Önmagában már a fordulat napja is mindig zavaros, kevéssé irányítható, és több szintű megrázkódtatással járhat: megmozdulhat a természet, szélsőséges időjárási jelenségek, személyes szinten pedig hangulati kiugrások, nyugtalanság, álmatlanság, feszültség kísérheti. Az Uránusz kizökkentő hatása is hozzávetőleg +/- 1 napig tart.

Az Uránusz irányváltásának impulzusa egy újabb erős befolyás a Nyilas igazságkereső tendenciáira. Direktté válásával pedig egy 2 hónapos időszak következik, amikor nem lesz retrográd bolygó az égen. Életünk felgyorsulhat, akadálytalanabbnak érezhetjük a menetelést  egészen március elejéig, amikor majd a retrográd Merkúr kezd más tempót diktálni.

Namasté
Vishakati

Write A Comment