Január 5-én kora délután a Merkúr retrográdba fordul. A védikus rendszerben ez az irányváltás a Bakban, annak is a Nap-energiájában történik, és 20 napig tart.
A Merkúr lényegi szereplő most az égen, mert az egyik „nagyágyú”, a Szaturnusz merkúri energiában halad. Össze vannak kötve: a Merkúr bárhol jár, viszi magával a Szaturnusz energiáit, a Merkúr mozgása pedig visszahat a Szaturnusz működésére.
A Skorpió Dzsjéstha Szaturnusz szükséges változásaink megértésével van elfoglalva. A retrográd Merkúr egy nagyon komoly nyomatékot ad ennek. Visszamenőleges megértések, hátrafordított figyelem lesz a jellemző.
A Merkúr hátrálása minden jól ismert, fizikai szintű merkúri működésünk (gondolkodás, kommunikáció, tanulás, közlekedés, utazás, üzleti ügyeink) lelassulását, fékeződését jelenti. Fogyókúránk sem lesz túl sikeres, mert a Merkúr felügyeli emésztésünket, most éppen lassítva azt.
Ezekben a hetekben nem az előretekintés a támogatott, hanem a visszatekintés. Figyelmünket velünk történt, de nem kellően megemésztett dolgainkra kell fordítanunk, hogy azok a helyükre kerüljenek, s épüljünk belőlük. Alkalmasint haladhatunk is, de dolgaink többszöri nekifutásra sikerülnek, késleltetve vannak, nyögve nyelősek.
A Bak jegyében a Merkúr karmikus témáinkra emlékeztet bennünket, a Nyilasban pedig – ide is visszahátrál – apai gyökerű gondolkodásmódunkra, valamint ideológiai fixációinkra.
Haladása most mozgalmas lesz, mert január 14-én visszamászik a Nyilasba, ahol a jegy utolsó fokán áll együtt a Nappal, 22-én pedig a Plútóval. 
Amikor a Nappal randevúzik, elménk és szellemünk találkozik, ráérezhetünk nagy igazságokra, bennünket foglalkoztató dolgok megoldására. 
Plútóval való találkozása egy fokkal veszélyesebb: a közlekedésben óvatosságotigényel, embertársainkkal pedig megfontolt kommunikációt, mert a meggyőződésbeli különbség robbanhat.
Fontos emlékeznünk arra, hogy a jegyváltás előtt álló Rahu is merkúri jegyben van még. A retrográd Merkúr egy lehetőség arra, hogy mérlegre tegyük a Szűz Rahu által elvégzendő feladatainkat. 
Testtudatosságunk, egészségprojektünk, gyógyító szándékunk/tevékenységünk és munkához való hozzáállásunk – mindezeket érdemes ismételten megvizsgálni.
hónap kulcsa a Merkúrnál van, érdemes megkülönböztető tiszteletet adni neki, és nemcsak a merkúri aszcendensűeknek (Ikrek és Szűz). 
Szerdánként  – ez a Merkúr napja – különösen, de a hét többi napján is egy-egy füstölő, az őt szimbolizáló (apró mintás, tarka vagy csíkos) ruhák, sálak tudatos viselése, vagy egy szintén merkúri, zöld színű ásvány a zsebünkben (esetleg ékszerként viselve) segítheti az időszak szerencsésebb kimenetelét.
Szeretettel
Vishakati

 

 

 

 

Write A Comment