Szeptember 1-jén a Vénusz belépett a Mérlegbe, és 2019. január 1-jéig itt is marad. Érdemes ezt a kereken 4 hónapos időszakot közelebbről megvizsgálni, milyen hatásokban részesít bennünket a vágyak és kapcsolatok bolygója, amelyet a köznyelvben Esthajnalcsillagnak is neveznek.

A Vénuszhoz két jegy tartozik: egyik a Mérleg, a másik  a Bika, amely innen, a Mérlegtől a 8. jegy. A Mérleg Vénusz olyan, mint egy tükör, főként a Mérleg aszcendensűek számára. Időszaka egy olyan periódus, amikor átküzdve magunkat a szükséges változásokon, közelebb kerülhetünk valódi énünkhöz.

A Vénusz átlagosan 3 hétig van egy jegyben. A Mérlegben  most  különlegesen hosszú időt, 4 hónapot tölt, mert itt válik 42 napra – október 5. és november 16. között – retrográddá.

A Mérleg jegyben 3 naksatra van: a Chitra (marsikus energia), a Szváti (Rahu energia), és a Vishaka (jupiteri energia). A Vénusz  a 4 hónap zömében az első két naksatrában időzik, s az utolsó 10 napra költözik be a Vishakába.

A fontosabb állomások:

  • Szeptember 1-9. Chitra, a Mérleg első, marsikus holdháza. Idegesebb időszak, amelyre rányomja bélyegét a naksatraúr Mars és a Kétu Bak jegybeli közeledése.
  • Szeptember 9. és október 30. között a Szvátiban, azaz a Rahu energiájában halad. A Rahu a fejlődés motorja, itt a kapcsolódási, együttműködési képességek javítása a feladat. Kérdései: melyek a mi saját értékeink, hol a helyünk egy együttműködésben? Hol a határ a másiknak való megfelelési kényszer és saját énünk képviselete között?
   Az itt töltött idő igen mozgalmas. A lassuló Vénusz ebben a naksatrában fordul retrográdba október 5-én, s hátrálása november 16-ig tart. Nem elég, hogy a retrográd időszak eseményei mindig nehezebben irányíthatók, a retrográd Vénusz régi kapcsolatokat is visszahozhat életünkbe virtuálisan (emlékek, illatok, nosztalgia), vagy akár a fizikai valóságban. Lehetőségünk van egyszer s mindenkorra rendet teremteni emlékeinkben, letéve vagy újjáélesztve kapcsolatunkat.
   Itt, a Szvátiban tartózkodik a Vénusz, amikor október 11-én a Jupiter kilép mellőle, hogy a Mérlegből a Skorpióba váltson. Bár addig közel másfél hónapot töltenek együtt, nem kerülnek azonos naksatrába, azaz szorosabb közelségbe. Mégis a Bak Mars-Kétu viharos időszakában komoly közös kiegyensúlyozó hatást, békítő tendenciákat hoztak világunkba.
   Ugyancsak itt, a Szvátiban, október 26-án kerül a Vénusz a Nap mögé. Ez a konstellációváltás mindig a szív és az egó egymáshoz való viszonyát mutatja. Amikor a Nap van elöl, a férfioldali energiák, az elme és az egó irányítja jobban az életet. Amikor a Vénusz (s erre most várnunk kell 2019. augusztus közepéig), a szív, az érzelmek, a szeretet vezérel inkább bennünket.
  • Az október 31. – december 4. közti napokban a Vénusz ismét a marsikus Chitrában tartózkodik, részben hátrálva,majd november 16-tól előre mozogva. A hátráló Chitra időszakban – október 31. és november 16. között – több vita, veszekedés valószínű a párkapcsolatban, de más relációkban is. Ide esik november 27., a Szaturnusz naksatraváltása a Nyilas vénuszi területére (Purvasadha). Ettől kezdve Mérleg Vénusz szerepe felértékelődik, és csillapítóan hat az Isten ujjaként működő Nyilas Szaturnusz rendcsinálásában..
 • December 4-22. A gyorsuló Vénusz visszajut a Szvátiba, ahol megnézi, vajon sikerült-e -, s ha igen, mennyit – fejlődnünk régi énünkhöz képest házasságunkban, szerelmünk mellett, partnerünk oldalán, de egyéb, munkahelyi stb. kapcsolatainkban is.
 • December 22. – január 1. A már normál sebességre gyorsult Vénusz 10 nap alatt túljut a Mérleg jupiteri szakaszán (Vishaka). A naksatra urától, a Jupitertől ekkor a 12. házban, rejtőzködve tartózkodik. A Mérleg Vishaka Vénusz a kapcsolati dominanciával hozhat helyzeteket, megéléseket, s felfedhet titkokat is.

Összességében sok élményre számíthatunk a szerelem és szeretet terén. Lehetőséget kapunk kapcsolati mintáink tisztítására, rendbetételére, a régiek elengedésére, s újak elindítására.

Szeretettel
Vishakati

Write A Comment