Az eseménydús augusztus első nagy fordulata a Merkúr retrográddá válása.  A hátrafordulás augusztus 13-án hajnalban történt, s szeptember 5-ig tart. A Merkúr hátrálása az Ikrek és Szűzek életét lassítja le elsősorban, de valamennyiünket érint.

A mindennapokban a háromhetes hátrálás során a merkúri területeken – közlekedés, utazás (repülés is), üzleti élet és szerződéskötés, média, kommunikáció, számítógép használat – lassulásra, felfordulásra, akadályoztatásra számíthatunk. Érdemes megelőző intézkedéseket tennünk, többször ellenőrizni a menetrendet és okmányainkat, időráhagyással indulni. Itt az ideje számítógépen tárolt dokumentumaink biztonsági mentésének.

A mostani retrográd Merkúr jelentőségét két tényező is emeli: a Napfogyatkozás közelsége, és 2 nagybolygó feletti uralma.

Az egyik tényező tehát az, hogy a bolygó a közelgő Napfogyatkozás közelében van. Minden hátráló bolygó – így most a Merkúr is – figyelmünket a múltra irányítja, onnan hoz fel valamit, amivel dolgunk van. A Napfogyatkozás is hasonlót idéz elő: a fogyatkozás során csökken a fény, nő a sötétség, de bizonyos idő után addig elleplezett tények, történések napvilágra kerülése várható.

Mivel a Napfogyatkozás az Oroszlán 5. fokán következik be, s a Merkúr  ugyanezen a fokszámon fordul  majd előre szeptember 5-én, azon a napon számíthatunk valami fontos titok kiderülésével. Ezzel a Napfogyatkozás elemzésénél részletesen foglalkozunk.

A másik fontos tényező az, hogy mindeközben a Merkúr két nagybolygó energetikai ura is. A Jupiteré, mert az a Merkúr jegyében (Szűz) van, és a Szaturnuszé is, mert ő pedig a Merkúr naksatrájában van (Skorpió Dzsjéstha). A Merkúr hátrálása mindkét nagybolygót érinti, náluk is nehézségeket, ismétlődő vagy visszautaló hatást hoz.

  • A Szaturnusz amúgy is visszaforduláshoz készülődik, itt a Merkúr mint hátráló diszpozitor fokozza a nehézségeket, a frusztrációt. Augusztus 25-i fordulatáig a Szaturnusz elsősorban párkapcsolati témákat segít dűlőre vinni, akár jólesik, akár nem. E tekintetben – és főleg a Mérlegek, Kosok számára – nehezebb napok várnak.
  • A Jupiter esetében visszatérő feladatok, kiújuló testi tünetek várhatók. Különösen a Szűz érdekeltségűek  figyeljenek oda: egészséges életmóddal, de nem eltúlzott testfigyeléssel.

Néhány nappal később újabb markáns változás van a védikus égen. Augusztus 16-án este a Nap belép az Oroszlán jegyébe, ahol aztán rögtön szembe találkozik a Rahuval. Kölcsönös ellenszenvük főként a Napnak nem kedvez, amely – hiába van itt a saját jegyében – ettől rosszul érzi magát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Naphoz kapcsolt témák, például a vezetői minőségek, az apa szerepköre, a hatalom tekintetében incidensek várhatók, valamint az életerő, vitalitás is  sérülhet, csökkenhet valamilyen tekintetben.

A holdcsomópontok közelsége a fővilágosítókhoz Telihold vagy Újhold idején okozhat fogyatkozást, utóbbival fogunk találkozni augusztus 21-én, a nagy amerikai Napfogyatkozás során.

Szeretettel
Vishakati

 

Write A Comment